Saturday, October 23rd, 2021

Domowe musli – jak zrobić? Przepis

Musli jest bardzo zdrowym, pożywnym i wartościowym posiłkiem, który można przygotować w swojej kuchni.

Dlaczego musli na śniadanie?

Płatki zbożowe, nasiona, bakalie – składniki te zawierają mnóstwo składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Musli jest świetną propozycją śniadania praktycznie dla każdego. Za wprowadzeniem go do śniadaniowego menu przemawia fakt, że dostarcza pełnowartościowych składników i dzięki zawartości węglowodanów jest jednocześnie zastrzykiem energii na długi czas.
Dobrej jakości płatki zbożowe, które są głównym składnikiem musli zawierają ponadto dużo błonnika, który odpowiada za odpowiednią przemianę materii oraz chroni układ sercowo-naczyniowy przed negatywnym działaniem cholesterolu.
Oprócz tego zawierają one również żelazo i magnez oraz witaminy.
Kolejnym cennym składnikiem musli są orzechy i ziarna, które są m.in. źródłem nienasyconych tłuszczy oraz witamin.

Jak skomponować domowe musli?

Do musli warto również dodać owoce. Wzbogacają one nie tylko smak dania, ale dostarczają również wielu cennych składników – jak żelazo czy błonnik.
Świeże owoce, których smak szczególnie dobrze komponuje się z musli to m.in. jabłka, jagody, brzoskwinie, mango.
Warto też dodać suszonych owoców – tutaj obowiązuje pełna dowolność, zależy tylko, co komu smakuje. Jeśli chodzi o wybór owoców suszonych, to rynek jest pod tym względem nieograniczony.
Musli świetnie smakuje z mlekiem tradycyjnym, krowim, jak również z mlekami roślinnymi. Wybornie smakuje również z jogurtem, maślanką czy kefirem.
Dodając produkty mleczne dostarczymy w ten sposób do naszego organizmu wapń, witaminę D oraz dobroczynne probiotyki.

Musli ze sklepu – czy do końca zdrowe?

Gotowy produkt możemy kupić bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Jest to wygodne, jednak wiele gotowych mieszanek zawiera w swoim składzie składniki, które nie do końca służą zdrowiu, są to cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.
Domowe musli zawiera tylko naturalne i zdrowe składniki, dlatego warto się pokusić o samodzielne wykonanie tego dania raz na jakiś czas.

DOMOWE MUSLI

Składniki:

  • szkl. płatków owsianych
  • szkl. płatków żytnich
  • po 1/2 szkl. pokrojonych orzechów włoskich i laskowych
  • po 1/3 szkl. nasion: słonecznika, dyni i siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • ok. 1/2 szkl. miodu
  • olej rzepakowy
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz siemienia lnianego przekładamy do miski, mieszamy z miodem i solą.
  2. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, całość skrapiamy olejem.
  3. Musli pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut, mieszamy co jakiś czas, aby wszystko równo się podpiekło.
  4. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy siemię lniane.
  5. Kiedy musli ostygnie, możemy wzbogacić je o rodzynki, wiórka kokosowe, kandyzowane owoce, suszoną żurawinę lub kawałki gorzkiej czekolady.

Tak wykonane musli będzie pożywnym i smacznym posiłkiem, podane na śniadanie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, nawet tym najmniejszym.