Saturday, October 5th, 2024

Co należy wiedzieć przed wykorzystaniem CBD w kuchni?

Rynek konopi siewnych w Polsce przeżywa prawdziwy rozkwit, a na rynku pojawiają się nowe produkty konopne, które cieszą się dużym uznaniem konsumentów. Jednym z głównych składników aktywnych w konopiach jest CBD czyli kannabidiol. Substancja ta charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, przez co chętnie wykorzystywana jest w wielu przypadłościach. Można zauważyć, że potrawy wykorzystujące CBD stają się coraz bardziej popularne, jednak nie jest to nowy trend. Już dwa tysiące lat temu konopie były wykorzystywane w kuchni ówczesnych ludów Indii.

Dlaczego warto wykorzystać CBD w kuchni?

Wykorzystanie CBD w kuchni jest świetnym sposobem na bezpieczne wykorzystanie działania tej substancji. Klasyczne palenie suszu konopnego może wykazywać niekorzystne działanie na drogi oddechowe i jamę ustną.

Produkty konopne wykorzystywane w kuchni charakteryzują się także specyficznym smakiem i zapachem, przez co nie wszyscy chętnie po nie sięgną. Obróbka w trakcie przygotowania potraw konopnych zmienia smak, przez co jest wyczuwalny w bardziej subtelny sposób. Korzystanie z potraw konopnych może być idealnym sposobem dla tych, którzy nie przepadają za suszem i olejkami konopnymi w klasycznej formie.

Dodatkową zaletą stosowania żywości konopnej jest delikatne działanie kannabidiolu, w porównaniu do klasycznych metod przyjmowania tej substancji.

Co znajduje się w produktach konopnych?

Na rynku dostępnych jest wiele produktów konopnych, jednak największą popularnością w kuchni cieszą się nasiona konopi, mąki, maceraty i olejki CBD. Kannabidiol nie jest jedyną substancją czynna znajdującą się w konopiach. Można znaleźć w nich także makro i mikro elementy, terpeny i aminokwasy.

Terpeny to związki aromatyczne, które występują w różnych stężeniach. Dokładny profil terpenowy zależy od odmiany rośliny i warunków jej wzrostu. To dzięki nim konopie posiadają charakterystyczny smak i zapach.

Konopie posiadają aż dziewięć aminokwasów, które uznawane są za niezbędne.

W konopiach można znaleźć ponadto:

  • Witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • witaminę B3,
  • witaminę B6,
  • witaminę B9,
  • witaminę E,
  • Ca,
  • P,
  • Mg,
  • Cu,
  • I,
  • Mg,
  • Zn,
  • K.

Co ciekawe – w konopiach znajduje się kwas tłuszczowy omega 9.

Skąd wziąć surowce do dań konopnych?

Jeszcze kilka lat temu zdobycie dobrych produktów do przygotowania dań konopnych było niezwykle trudne, a pasjonaci konopni musieli ściągać produkty z zagranicznych stron. Obecnie rynek konopny w Polsce przeżywa rozkwit, a produkty konopne można spotkać niemal w każdym sklepie

Zdobycie odpowiednich produktów jest niezwykle łatwe i proste. W podstawowe produkty, takie jak ziarna konopi czy mąkę konopną można zaopatrzyć się w dobrych supermarketach. Specjalistyczne wyroby, takie jak maceraty i niektóre gatunki olei konopnych można nabyć głównie drogą internetową lub w specjalistycznych sklepach konopnych.

Jakie dawki CBD stosować?

Dawka i forma dodania CBD do potraw zależy głównie od typu potrawy i oczekiwań kucharza. Najbardziej popularnym sposobem dodania produktów do potraw jest umieszczenie ich we wcześniej przygotowanym daniu tak, aby uniknąć nadmiernej obróbki cieplnej. Olej i inne produkty konopne z powodzeniem można wykorzystywać w wypiekach, jednak należy pamiętać o tym, aby nie przekraczać temperatury 320°C, gdyż olej może rozłożyć się do nieaktywnych form.

Odpowiednie dawkowanie CBD zależy głównie od potrzeb i wymagań konsumenta. Dobranie odpowiedniej dawki CBD wymaga wykonania kilku prób. Należy zacząć od niskiego dodatku, a następnie zwiększać jego ilość. Należy zacząć od dodatku 10-20 mg olejku CBD.

Czy można przedawkować CBD?

Wielu początkujących konsumentów obawia się działania CBD i tego, że można przedawkować tą substancję. Według badań WHO CBD jest całkowicie bezpieczne dla ludzi i nie ma możliwości przedawkowania tej substancji.

Przyjęcie zbyt dużej dawki CBD może wiązać się z wystąpieniem problemów gastrycznych i niestrawności. Zobacz odpowiednie dawkowanie CBD na hemplo.pl: https://hemplo.pl/poradnik/zdrowie-i-medycyna/dawkowanie-cbd-zalecane-ilosci-do-spozycia/

Podsumowanie

Wykorzystywanie konopi w kuchni jest świetnym sposobem na urozmaicenie swojej diety i dostarczeniu wielu składników odżywczych. Gorąco zachęcamy was do wypróbowania konopi we własnych kuchniach. Na naszej stronie możecie znaleźć wiele przepisów na dania z konopiami.