Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – tak głosi miejska legenda, te słowa powtarzają babcie i mamy, coraz więcej osób zwraca także uwagę na to, by tego posiłku nie przegapić. Jednak nie zawsze rano jest na tyle dużo czasu, by je przygotować. Czy to oznacza, że poranek powinno się spędzić z pustym żołądkiem czy na szybko wrzucić jakiś batonik ze sklepiku? Można tak zrobić, ale też można przy luźniejszym poranku, na przykład w niedzielę, przygotować pieczoną owsiankę, której porcja będzie śniadaniem także na kolejne dni – wystarczy wtedy kawałki zalać ciepłym mlekiem, by cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem.
Pożywny pierwszy posiłek i nie tylko
Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien cechować się odpowiednią proporcją składników, by pobudzić organizm do większej pracy i dać porządny zastrzyk energii na kilka następujących po nim godzin. Najważniejsze w diecie człowieka jest białko, które znajdziemy w mleku. Pamiętać należy też o dostarczaniu błonnika, który pochłaniając wodę, wypełnia żołądek, dzięki czemu jest się sytym przez dłuższy czas. Jego źródłem są między innymi płatki owsiane, dlatego tak wiele osób poleca używania ich jako głównego składnika śniadania.
Poza tym witaminy i aminokwasy zawarte w owocach korzystnie wpływają na ciało. Przez te wszystkie dobrodziejstwa owsianka jest naprawdę odpowiednia na pierwszy posiłek w ciągu dnia, sprawdzi się jednak także jako drugie śniadanie czy podwieczorek, jeśli przyjdzie ochota na coś słodkiego.
Wyjątkowość z piekarnika
Co sprawia, że pieczona owsianka powinna gościć na stole równie często, co ta tradycyjna? Jej wykonanie zajmuje więcej czasu, to fakt, ale za jednym razem jest się w stanie przygotować porcje na kilka kolejnych śniadań, co sprawia, że zaoszczędza się minuty, które można przeznaczyć na trochę dłuższy sen, co wcale nie brzmi aż tak źle.
Owsianka z piekarnika łączy w sobie chrupkość górnej warstwy, jak i przyjemną delikatność i miękkość spodniej wersji, a wypełniona ulubionymi owocami nie potrzebuje dodatkowej ilości cukru czy słodzika, można więc jeść ją śmiało i na zdrowie.
Składniki:
– 2 szklanki płatków owsianych górskich
– 2 szklanki mleka (krowie lub roślinne)
– 2 jajka
– ulubione owoce: maliny, truskawki, borówki (sprawdzą się i świeże, i mrożone), jabłko, banan
– 30 g ulubionych orzechów, na przykład włoskie czy laskowe
– ewentualnie 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Płatki wsypać do dużej miski. Mleko podgrzać, aż będzie ciepłe i pojawią się bąbelki, zalać nim płatki i pozostawić na około 10-15 minut, by zmiękły i wchłonęły nadmiar mleka. W tym czasie pokroić owoce i orzechy na mniejsze kawałki. Dodać je do napęczniałych płatków wraz z orzechami i miodem, jeśli będzie taka potrzeba, całość wymieszać. Wbić dwa jajka, wymieszać dokładnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować porządnie masłem – owsianka może przywierać. Wlać masę, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wyciągnąć i ukroić kawałek pod swoje upodobanie. Można polać odrobiną syropu klonowego lub masła orzechowego.
Przestudzoną owsiankę przechowywać w pojemniku w lodówce pokrojoną na kawałki – w takiej formie a la ciastko może być zabrana jako przekąska na przykład do szkoły czy pracy.